Husk mig Ikke oprettet? Klik her  
  AGF   Brøndby IF   FC København   FC Midtjylland   FC Nordsjælland   Hvidovre IF   Lyngby BK   OB   Randers FC   Silkeborg IF   Vejle BK   Viborg FF  
               
Information om cookies   Besøg os på Facebook   Følg os på Twitter   Gå til vores nyhedsfeed  
 
 
 
  Historier  
  Over en periode pĂĄ 50 ĂĄr, fra 1957 til 2007, indskrev ′Rik′ Coppens, Johan Cruijff og Martin Ericsson sig i fodbold-historien – for at brænde straffespark med vilje!  
     
   
 
Superligaen: Mandag 20. april 2009, kl. 12.33
 
  Superliga-mĂĄl #10.000. Husker du (07)?  
  Jonas Borring snød os til sidst – og scorede Superliga-mĂĄl nummer 10.000 et par dage før beregnet. Vi bringer her sidste artikel om nogle af Superliga-historiens bemærkelsesværdige scoringer.  
     
  Af Søren Elbech  
 
 
  Kan man brænde straffespark med vilje, 1. april 2007

Vi er nået til vejs ende med artikel-serien om mærkværdige scoringer i Superligaen. I denne omgang.

Oprindeligt med tanker om at markere Superliga-mĂĄl nummer 10.000, sĂĄ udvalgte vi en hĂĄndfuld mĂĄl, som dels havde historisk-statistisk betydning for Superligaens godt 18 ĂĄrige historie dels tillod os at give lidt baggrund om ligaens udvikling.

Mange mål har skilt sig ud; nogle fordi de har et specifikt nummer i kronologien, andre fordi de var spektakulære at beskue. Vi fik ikke plads til alle, men heldigvis vil der også i fremtiden være mærkedage, jubilæer og andre, ”runde” begivenheder, som tillader et kik ned i historiebøgerne.
Vores sidste artikel handler om et brændt straffespark. Tilmed et, hvor den udøvende spiller brænder med vilje!

I 1950′erne spillede pĂĄ det belgiske landshold en angriber ved navn Henri (”Rik”) Coppens. Han repræsenterede klubben K. Beerschot V.A.C. og deltog bl.a. i VM-slutrunden 1954 og var topscorer i den belgiske liga tre ĂĄr i træk.

Coppens anses for at have udtænkt den finurlighed, at reglerne for straffespark foreskriver, at bolden skal sparkes fremad, men at der ikke er en regel om, at det skal være direkte retning mod målet og, således, at straffesparkes kan anvendes til at passerer til en anden spiller, der så skyder på mål eller passerer bolden igen, så længe bolden sparkes fremad, altså under observation af off-side reglen.

Første gang, en forbløffet verden (og, er vi ret sikre på, målmand) bevidnede denne specialitet var 5. juni 1957 i landskampen Belgien 8-3 Island. Ved stillingen 5-1 fik Belgien tilkendt et straffespark, hvorefter Coppen passerede bolden til landsmand André Piters, der – efter den islandske målmand var fixeret – prompte spillede bolden til Coppens, der scorede.

Efter Coppens havde lagt op gik der 25 år, før vi fik denne, særprægede eksekvering af et straffespark at se igen. Det var i den hollandske liga, og netop hjemvendte Johan Cruijff dirigerede Ajax AFC til ”The Double” i 1982/83-sæsonen . Den 5. december 1982 mødte Amsterdam-klubben Helmond Sport (5-0), og da Ajax fik tilkendt et straffespark, så gik Cruijff rutinemæssigt frem for at sparke. Men, i stedet for at hamre den i kassen, så tjattede han bolden til venstre, hvor en fremstormende Jesper Olsen passerede bolden tilbage til Cruijff, der nu scorede.

SĂĄ hopper vi igen ca. 25 ĂĄr frem i tiden. Til Superliga-opgøret Brøndby IF 4-0 Vejle BK den 1. april 2007. Brøndby havde bragt sig foran 2-0 ved pausen – pĂĄ to straffespark – og næsten halvvejs ind i 2. halvleg fik de blĂĄ-gule sĂĄ tilkendt aftenens tredje straffespark. Martin Ericsson, der scorede til 1-0 fra pletten, gjorde klar igen, men ogsĂĄ han brændte forsøget med vilje, eftersom han i stedet passerede bolden til klubkammerat Morten ′Duncan′ Rasmussen, der hamrede bolden i mĂĄl.

Og Superligaen var aldrig mere den samme ..

De øvrige artikler, i ”Husker du”-serien for at fejre Superliga-mål nummer 10.000, er:

Det allerførste mål, 16. marts 1991 (Bent Christensen, Brøndby IF)

Superliga-mål nummer 1.000, 23. maj 1993 (Frank Hougaard, Næstved IF)

Lars Windfeld 1-0 Lars Høgh, 19. marts 1993 (Lars Windfeld, AGF)

Superliga-mĂĄl nummer 2.000, 2. august 1995 (Thomas Thorninger, AGF)

En kamp er ikke slut før sidste fløjt, 12. maj 1996 (Mogens Krogh, Brøndby IF)

Et saksespark til den store guldmedalje, 10. juni 2001 (Sibusiso Zuma, FC København)

Har du kommentarer til denne artikel, eller ønsker at foreslå et særligt Superliga-mål, som skal med på en fremtidig liste over Superligaens flotteste, vigtigste eller mest spektakulære mål, så skriv til Søren Elbech.

Se YouTube-klip med Ericssons brændte straffe her:

 
     
  Morten ′Duncan′ Rasmussen | Brøndby IF 4-0 Vejle BK (1. april 2007) | Martin Ericsson | Historiearkiv  
     
 
 
 
  Søg i historier  
     
 
 
     
 
  Historier om dansk fodbold  
  Ikke set yngre siden 1970  
  Silkeborg IF sætter ny Superligarekord  
  Karantænereglerne er blevet justeret  
  Straffespark nummer 1.000  
  FCKs 11. mesterskab og et par rekorder  
  29 hjemmekampe uden nederlag  
  Søndagskamp nr. 3.000  
  OB bedst fra 11-meters pletten  
  Falk scorede nr. 1.200 for OB  
  Kan FC København udbygge rekorden?  
  Kan Bruninho slĂĄ rekorden?  
  Flere historier