Historier
  Hidtil er 71 Superliga-kampe endt 4-2 eller 2-4. Hele 13 af disse, godt en sjettedel, har været med mindst ét selvmÃ¥l.

Superligaen: Tirsdag 28. april 2009, kl. 08.15

SelvmÃ¥l og 4-2, æ synnejysk specialitet
  I november 2000 vandt Haderslev FK 4-2 til trods for at score Superligaens selvmÃ¥l nummer 100 – og i aftes gentog SønderjyskE sÃ¥ bedriften: vandt 4-2 og scorede selvmÃ¥l – nummer 200 i rækken.

Af Søren Elbech

Superligaen var blot et par uger gammel – og kampen blot et par minutter - da Lyngbys Hasse Kuhn den 1. april 1991 scorede i eget net, og dermed Superligaens første selvmÃ¥l, i AaB 1-2 Lyngby BK.

Til trods for den tidligere scoring til fordel for AaB, som Kuhns bror, Allan, var cheftræner for i slutningen af sidste efterår, så vandt sjællænderne nu alligevel.

Efter Haderslev FK var rykket op i Superligaen i 2000 og, dermed, blev Sønderjyllands første repræsentant i rækken, så gik der knap fire måneder, før Grænselandet kunne fejre sin første Superliga-sejr. Den 19. november 2000 kom OB på besøg i Haderslev, men måtte – trods 1-0 og 2-1 føring – rejse hjem igen med et 2-4 nederlag.

HFK’s Martin Thomsen scorede selvmål i kampens 68. minut, og det var altså nummer 100 i rækken.

Da SønderjyskEs Sölvi Ottesen straks ind i anden halvleg i aftes reducerede for FC Midtjylland til 1-2, så indskrev sønderjyderne sig altså i historiebøgerne som klubben bag såvel Superliga-selvmål nummer 100 som nummer 200. Til trods for selvmålet vandt SønderjyskE – overraskende – opgøret i Herning. Og, ganske som i november 2000, så blev resultatet 4-2.

Det er hændt fem gange, at en Superliga-kamp har været præget af flere end ét selvmål, men kun én gang, den 26. maj 1991, blev der scoret tre gange i eget net i samme kamp. Det overrasker vel efterhånden ikke, at også dén kamp endte 4-2, denne gang til OB over Vejle BK, og målscorerne – kampens tre første – var Jacob Laursen (Vejle), Thomas Helveg (OB) og Torben Sangild (Vejle).

Det er hændt fire gange, at en debuterende Superliga-spiller har scoret selvmål. Senest var sidste efterår, da Esbjerg fB’s Alexander Östlund bidrog til vestjydernes nederlag ude mod OB. Kampen endte .. naturligvis .. 4-2.

Sölvi Ottesen | Sæsonens selvmÃ¥l | FC Midtjylland 2-4 SønderjyskE | Historiearkiv