Husk mig Ikke oprettet? Klik her  
  AGF   Brøndby IF   FC København   FC Midtjylland   FC Nordsjælland   Hvidovre IF   Lyngby BK   OB   Randers FC   Silkeborg IF   Vejle BK   Viborg FF  
               
Information om cookies   Besøg os på Facebook   Følg os på Twitter   Gå til vores nyhedsfeed  
 
 
 
  Historier  
  Sverige fører statistikken mod Danmark med 45 sejre over for danskernes 36 gevinster. Lørdag kan Sverige vinde sin 25. hjemmekamp over Danmark.  
     
   
 
Landsholdet: Fredag 5. juni 2009, kl. 00.08
 
  Landskamp nummer 100 mod Sverige  
  Der er masser af historiske øjeblikke blandt de første 99 landskampe mod Sverige, heriblandt en hælscoring, et næsten EM-exit og en fodboldtosse.  
     
  Af Jan H. Jensen  
 
 
  NÃ¥r Danmark lørdag aften spiller landskamp mod Sverige pÃ¥ RÃ¥sunda i Stockholm, runder de to nationer indbyrdes møde nummer 100 gennem tiden.

Første gang, de to nordiske lande stod over for hinanden, var 25. maj 1913, hvor Danmark vandt med ikke mindre end 8-0. Det blev startskuddet til fem rene danske sejre i træk med hele 10-0 på udebane i oktober samme år og tre 2-0-gevinster i 1915 og 1916. Til gengæld fik svenskerne deres første sejr 8. oktober 1916, hvor det blev 4-0 til svenskerne i Stockholm.

Sverige fik langsomt overtaget i de indbyrdes kampe, og især i efterkrigstiden og op gennem 50'erne havde de rød-hvide store problemer med broderfolket. Fra 2. verdenskrigs afslutning og frem til 1964 vandt Danmark således kun tre ud af 26 indbyrdes landskampe med svenskerne, ligesom vi spillede 14 kampe i træk mod Sverige uden sejr fra 0-2 i en venskabskamp i Oslo i Norge 11. juni 1952 til 1-4 i Malmö 28. juni 1964 - én af mange kampe i det nordiske mesterskab.

21. juni 1959 kom den hidtil største ydmygelse af Danmark, da Sverige vandt med hele 6-0 i Københavns Idrætspark. Dengang havde legendariske Henry From med andre ord ikke nogen superdag i det danske mål.

20. juni 1965 var en historisk dag for Danmark. Ikke alene vandt landsholdet med 2-1 over svenskerne den første sejr over broderfolket siden 21. oktober 1951. Ole Madsen scorede også sit berømte mål med hælen, hvortil kommentator Gunnar "Nu" Hansen udbrød "og Ole Madsen har scoret!"

Frekvensen af landskampe mod Sverige har taget af i nyere tid, hvor de to hold blot har mødt hinanden 11 gange de seneste 20 år. 14. juni er det 20 år siden, at Danmark vandt den største sejr over Sverige i nyere tid, da de to mandskaber stod over for hinanden i DBU's 100 års jubilæumsturnering. Danmark vandt med ikke mindre end 6-0.

Den første kamp mod Sverige i en slutrunde eller kvalifikationsturnering til en slutrunde, bortset fra OL i 1948, var under EM i 1992, hvor Danmark i Stockholm tabte 0-1 på et mål af Thomas Brolin efter flot samarbejde med Martin Dahlin. TV2's kommentator Jørn Mader sendte Danmark ud af turneringen, men sådan gik det som bekendt heldigvis ikke...

Igen i EM-turneringen i Portugal i 2004 stod Danmark over for Sverige, og her kunne de to lande begge sikre sig videre adgang til kvartfinalerne samt sende Italien ud af slutrunden, hvis opgøret endte 2-2. I silende regn i Porto scorede Jon Dahl Tomasson et drømmemål stort set fra midten, ligesom han også bragte Danmark foran 2-1. Men det endte 2-2, og italienerne talte om aftalt spil, hvilket der bestemt ikke var.

Et nyt historisk kapitel, om end af den mindre heldige slags, blev skrevet, da Sverige besøgte Parken 2. juni 2007. Den første halve time spillede Sverige i ren opvisningsstil, og gæsterne førte 3-0, inden Danmark fik set sig om. Men på flot fight kom Danmark tilbage i kampen, og med et kvarter tilbage udlignede Leon Andreasen til 3-3, og nationalarenaen kogte. Men siden endte det i en Christian Poulsen mavepumper, et idiotisk tilskueroverfald mod dommeren og et skrivebordsnederlag på 0-3 til Danmark.

Danmark fik oprejsning i den seneste kamp mellem de to hold, 0-0-opgøret på Råsunda i Stockholm, hvor keeper Thomas Sørensen stod en brandkamp. Men kvalifikationen til EM i Østrig og Schweiz glippede.

Lørdag skirves et nyt kapitel i historiebøgerne, når Danmark møder Sverige i VM-kvalifikationen i Stockholm. Så spilles altså landskamp nummer 100 mod Sverige, der dermed er den nation, Danmark har mødt flest gange. Top 5 ser således ud:

99 Sverige
86 Norge
58 Finland
28 Tyskland (Tyskland og Vesttyskland)
28 Holland
 
     
  Sverige-Danmark (DBU) | Landsholdstrup (DBU) | Historiearkiv  
     
 
 
 
  Søg i historier  
     
 
 
     
 
  Historier om dansk fodbold  
  Ikke set yngre siden 1970  
  Silkeborg IF sætter ny Superligarekord  
  Karantænereglerne er blevet justeret  
  Straffespark nummer 1.000  
  FCKs 11. mesterskab og et par rekorder  
  29 hjemmekampe uden nederlag  
  Søndagskamp nr. 3.000  
  OB bedst fra 11-meters pletten  
  Falk scorede nr. 1.200 for OB  
  Kan FC København udbygge rekorden?  
  Kan Bruninho slÃ¥ rekorden?  
  Flere historier